poniedziałek, 16 maja 2016

Z ŁĄKI NA TALERZ: kandyzujemy stokrotki!

Kiedyś opowiadając znajomym o moich zielarskich potyczkach w kuchni z jadalnymi kwiatami, czy dzikimi owocami i ziołami, jeden zapytał mnie czy przypadkiem nie mieszkam w domku na kurzej nóżce ;)
Otóż nie.
Na razie jestem na etapie zbierania desek, żeby owy domek mógł mieć jakieś ściany.
O kurzej nóżce pomyślę później...może znajdzie się jakaś zbędna u cioci na wsi, która będzie mogła posłużyć za podstawę mojego domku ;D
W międzyczasie kolekcjonowania domkowych ścian wciąż bawię się w młodą Babkę Zielarkę.
Jedzenie stokrotek przestało być odkrywcze już jakiś czas temu, a ponieważ, jak już wspomniałam, jestem jeszcze trochę zielona i stoję gdzieś kilkanaście kroków za startem w drodze po tytuł Łódzkiej Babki Zielarki z Wilkowyj, to zaczynam od podstaw.
To będzie już czwarty post z zielarskiego cyklu! ;D
Tym razem pokażę Wam jak zamieniać urocze stokrotki w domowe słodycze i ozdoby ciast.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście niczego podobnego, to jest to świetna okazja, żeby zacząć swoją przygodę z jadalnymi kwiatami!
Są słodkie, chrupiące, a przygotowanie ich nie wymaga wielkich umiejętności i magicznego sprzętu.
Wszystko na pewno znajdziecie w domu :)
Najważniejszą rzeczą, tak jak w przypadku miodu z mniszka i wszystkich innych kwiecistych przysmaków jest to, żeby były zbierane jak najdalej od ulic i większych miast.
To bardzo ważne, ponieważ kwiaty, jak wszystkie rośliny absorbują duże ilości spalin i zanieczyszczeń.
A cóż nam po smolistych słodkościach?
Dość gadania, stokrotki czekają! ;D



























Jak kandyzować stokrotki?
Potrzebny sprzęt:

  • arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia
  • pędzelek do malowania farbami
  • białko jaja
  • cukier puder
  • nożyczki
  • stokrotki ( ilość według uznania)








































Jak zrobić?

1. Każdą stokrotkę pokrywaj delikatnie i dokładnie z dwóch stron białkiem przy pomocy pędzelka.








































2. Następnie dokładnie obsyp stokrotkę cukrem pudrem i delikatnie strząśnij jego nadmiar.







































3. Odcinaj łodyżki ocukrzonych stokrotek przy samych główkach.







































4. Tak przygotowane stokrotki układaj na pergaminie/papierze do pieczenia i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Kiedy będą już suche i stwardnieją z wierzchu, przełóż je na brzuszek, żeby spód również był idealnie suchy.
Możesz także wysuszyć je w uchylonym piekarniku w 50*C.



























5. Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu.
W pudełeczku lub słoiczku przełożone bibułkami wytrzymają nawet do kilku miesięcy!

Dobrej zabawy! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...