czwartek, 29 września 2016

Chili con carne

Składniki
(na dwie porcje)

- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 cebule (ok.140 g),
- 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- puszka fasoli czerwonej bez zalewy (ok. 220 g),
- papryka (ok. 150 g),
- puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g),
- woreczek ryżu brązowego (ok. 100g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
3. Do papryki dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut.
4. Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut.
5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i pieprzem.
6. Podajemy z ryżem.


Chili con carne jest bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową,
- likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się,
- substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 600 g  
Energia: 560,1 kcal   
Białko: 25,8 g   
Tłuszcze: 19,6 g  
Węglowodany: 77,9 g 
Błonnik pokarmowy: 15,0 g

Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.