środa, 28 września 2016

Cukierkowy torcik z winogronami

Mało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy .




250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
120 g masła
330 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
150 g czekoladowych cukierków (jogurtowych, bakaliowych, karmelowych)
200 g zielonych winogron
1 galaretka pomarańczowa

Herbatniki rozbijamy na mniejsze kawałeczki. Możemy zrobić to malakserem lub tłuczkiem. Mieszamy je z roztopionym, ciepłym masłem. Mokrymi herbatnikami wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut.





Żelatynę mieszamy w wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dolewamy żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Cukierki kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie mieszamy je ze śmietaną.






Masę przekładamy na spód, wygładzamy wierzch.  Układamy winogrona. Całość zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną w 400 ml wody galaretką.



1 komentarz: