Gulasz z nutką orientu Ewy Wachowicz

Składniki

½ kg karkówki wieprzowej

1 kieliszek białego wina lub wody

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżeczka curry

1 liść laurowy

szczypta imbiru

szczypta mielonego kuminu

3-4 pomidory

sól

pieprz

2 woreczki kaszy jęczmiennej

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni. Obsmażyć ze wszystkich stron, zalać winem, dodać liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody.

Cebulę z curry przełożyć do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone pomidory i przyprawić. Dusić do miękkości mięsa. Podawać z kaszą. Smacznego 🙂

Jedna uwaga do wpisu “Gulasz z nutką orientu Ewy Wachowicz

Dodaj komentarz