Składniki
½ kg karkówki wieprzowej
1 kieliszek białego wina lub wody
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka curry
1 liść laurowy
szczypta imbiru
szczypta mielonego kuminu
3-4 pomidory
sól
pieprz
2 woreczki kaszy jęczmiennej
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni. Obsmażyć ze wszystkich stron, zalać winem, dodać liść laurowy, przykryć i dusić na wolnym ogniu.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody.
Cebulę z curry przełożyć do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane i pokrojone pomidory i przyprawić. Dusić do miękkości mięsa. Podawać z kaszą. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Gulasz z nutką orientu Ewy Wachowicz”