KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE

Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy, dania jednogarnkowe czy też gulasze.

Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone.

Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy.

Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad!

Koniecznie spróbujcie!

  krem-z-pieczonej-papryki-krem-z-pomidorow-rozgrzewajaca-zupa-krem-pieczona-papryka-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-blog-kulinarny-5x

SKŁADNIKI:

* czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g )
* pomidory – 2 szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 1 główka
* bulion warzywny – 500 ml
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz – do smaku

DODATKOWO:

* mascarpone – 4 łyżki
* świeże zioła, kiełki, tymianek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Umytą paprykę kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasenne, układamy na blasze, smarujemy oliwą.

Obok układamy posmarowane oliwą pomidory, przekrojoną na pół cebulę oraz zawiniętą w folię aluminiową główkę czosnku.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.

Kiedy papryka oraz pomidory zaczynają się przypiekać na czarno, wyciągamy do szklanej miski, zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut.

Kiedy warzywa wystygną ściągamy z nich skórkę, przekładamy do garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem.

Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek.

Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu.

Smacznego!

krem-z-pieczonej-papryki-krem-z-pomidorow-rozgrzewajaca-zupa-krem-pieczona-papryka-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-blog-kulinarny-2x

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress