Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy, dania jednogarnkowe czy też gulasze.
Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone.
Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy.
Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g )
* pomidory – 2 szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 1 główka
* bulion warzywny – 500 ml
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz – do smaku
DODATKOWO:
* mascarpone – 4 łyżki
* świeże zioła, kiełki, tymianek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Umytą paprykę kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasenne, układamy na blasze, smarujemy oliwą.
Obok układamy posmarowane oliwą pomidory, przekrojoną na pół cebulę oraz zawiniętą w folię aluminiową główkę czosnku.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Kiedy papryka oraz pomidory zaczynają się przypiekać na czarno, wyciągamy do szklanej miski, zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
Kiedy warzywa wystygną ściągamy z nich skórkę, przekładamy do garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek.
Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu.
Smacznego!
No Comments