poniedziałek, 26 września 2016

Tort Napoleon

Ciasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :)


Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3-4 szklanki mąki pszenne

Przygotowanie:
Do garnka przełóż: mleko, miód, cukier, masło i kakao. Gotuj do czasu rozpuszczenia się masła i cukru. W osobnym naczyniu połącz ocet z sodą, jak zacznie się pienić dodaj ją do rondelka, mieszaj. Następnie dodaj jajka – mieszaj wszystko intensywnie trzepaczką. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki). Przygotowane placki nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C. Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia.

Krem budyniowy:
  • ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki
  • ¼  szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu.

Wykonanie:
Wysmaruj kremem zimne placki (dawałam 2 łyżki kremu na warstwę, dodatkowo każdy z nich wysmarowałam cieniutko powidłem). Po wysmarowaniu wszystkich warstw, na wierzchu połóż papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Odstaw na około 2 godziny, aby warstwy lekko „namokły” (można schować do lodówki). Na wierzch wylałam pozostały kremem z dodatkiem kakao oraz udekorowałam kuleczkami czekoladowymi i polewą czekoladową.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, ciasto robi wrażenie! :) No i wygląda na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się niesamowicie imponująco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger