Dżem dyniowo- bananowy

Pyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru.

SAM_8923.JPG

Składniki

500 g obranej dyni
300 g bananów
1/2 szkl cukru
1/4 szkl wody
sok z połówki cytryny
imbir do smaku

sam_8922

1. Dynię kroimy w kostkę.

2. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.

3. Banany obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

4. Dodajemy do miękkiej dyni, wsypujemy cukier oraz imbir.

5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy przez 15 minut.

6. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.

7. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

SAM_8926.JPG

Smacznego!

 

 

3 comments

Dodaj komentarz