Pyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru.
Składniki
500 g obranej dyni
300 g bananów
1/2 szkl cukru
1/4 szkl wody
sok z połówki cytryny
imbir do smaku
1. Dynię kroimy w kostkę.
2. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.
3. Banany obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
4. Dodajemy do miękkiej dyni, wsypujemy cukier oraz imbir.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i smażymy przez 15 minut.
6. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
7. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Intrygujące połączenie smaków 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 😊
PolubieniePolubienie