wtorek, 5 maja 2015

Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne

 Pyszna klasyczna lasagne w wersji bezglutenowej - w smaku - identyczna jak jej klasyczna wersja.
Doskonałe, aromatyczne danie. Polecam.

 SKŁADNIKI:

Parmezan
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
Szczypta soli,
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Sos bolognese:
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 puszki pomidorów
Sól i świeżo zmielony pieprz
Szczypta chilli

Sos bolognese: Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, po chwili dodaj mięso. Pomidory z puszki zmiksuj i dolej je do mięsa. Wszystko dopraw solą, pieprzem i chilli. Duś na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło i dodaj do niego, wmieszaj. Energicznie mieszając powoli wlewaj mleko.  Gdy sos zgęstnieje  dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu.
Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 45 minut.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz