Doskonałe, aromatyczne danie. Polecam.
SKŁADNIKI:
Parmezan
Sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
Szczypta soli,
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Sos bolognese:
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 puszki pomidorów
Sól i świeżo zmielony pieprz
Szczypta chilli
Sos bolognese: Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, po
chwili dodaj mięso. Pomidory z puszki zmiksuj i dolej je do mięsa. Wszystko
dopraw solą, pieprzem i chilli. Duś na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło i dodaj do
niego, wmieszaj. Energicznie mieszając powoli wlewaj mleko. Gdy sos zgęstnieje dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Odstaw z ognia.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu
pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej
ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej
resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu.
Lasagne piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
przez około 45 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz