Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik)
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka
Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych)
3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free
4 łyżki brązowego cukru
50 g masła
4 duże twarde gruszki
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne
ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na
około 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście.
Kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej
roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki.
Przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru. Ja piekłam na termoobiegu.
Gotowe ciasto przestudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
ależ ta tarta jest apetyczna!
OdpowiedzUsuńPyszna, słodka tarta :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń