Ciasteczka owsiane z mlekiem kokosowym bez glutenu, laktozy, jaj i cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do tego bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przygotowane specjalnie dla mojej mamy, która poprosiła o coś zdrowego i bezcukrowego do kawy. Przejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe i bez cukru ;) Smacznego Mamo! :-)
SKŁADNIKI:
1 puszka mleka kokosowego (22% tłuszczu)
3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych jumbo
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki sezamu
3/4 szklanki musli z suszonymi owocami
4 łyżki mąki bezglutenowej np. owsianej
4 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
Mleko kokosowe podgrzej w głębokim garnku i dokładnie wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i połącz z mlekiem. Odstaw na kwadrans. Musli rozdrobnij blenderem lub w melakserze.
Do namoczonych płatków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
Gotowe kuleczki studź na kratce.
Swietne domowe ciasteczka!
OdpowiedzUsuńw sumie, to nawet proste
OdpowiedzUsuń