wtorek, 15 grudnia 2015

Muffiny gryczane reniferki - bez glutenu, mleka i jaj

Muffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową.
Bardzo chętnie jedzone przez dzieci.

SKŁADNIKI:
100 g mąki gryczanej Nutrifree 
70 g ksylitolu 
1 łyżeczka proszku bezglutenowego 
2 łyżeczki gorzkiego kakao 
3 łyżki oleju rzepakowego 
150 g napoju roślinnego (np.  napój ryżowy) 
bezglutenowe precelki, cukrowe oczka do dekoracji

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Formę do muffinków wyłóż papilotkami Ciasto wylej do papilotek do ¾ wysokości.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut.
Studź na kratce.
Udekoruj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz