Bezglutenowe włoskie ciasteczka cantucci z migdałami. Delikatne, chrupiące i aromatyczne.
Idealne na święta :)
SKŁADNIKI:
160 g mieszanki bezglutenowej do ciast (u mnie Nutrifree Mix per dolci )
1 jajo +1 żółtko
90 g drobnego cukru
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
80 g obranych migdałów
Mąka bezglutenowa do podsypania
Jajo i żółtko utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodaj ekstrakt migdałowy oraz mieszankę z proszkiem. Składniki dobrze wymieszaj i dodaj migdały. Wyrób gładkie ciasto. Stół podsyp mąką i z ciasta uformuj wałeczek o długości ok. 20 cm. Ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Upieczone ciasto dokładnie wystudź.
Wystudzone ciasto pokrój ostrożnie ukośnie nożem z piłką na kawałki szerokości ok. 1-1,5 cm i ponownie umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na około 12-15 minut.
Wystudzone ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Jak pieknie wygladaja :)
OdpowiedzUsuń