Ketchup z cukinii

Szukasz zdrowego ketchupu, który dodatkowo nie będzie kosztował zbyt wiele? Czytając w sklepach etykiety to zadanie wydaje się nie być proste. Zachęcam Cię, do zrobienia ketchupu z… cukinii! Gdy raz go zrobisz, nie zechcesz innego!

  • 1,5kg. cukinii
  • 0,5kg. cebuli
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 0,5kg. cukru
  • 400g. koncentratu pomidorowego
  • świeże zioła (ja użyłem bazylię, miętę i szczypiorek)
  • 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10%

Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą. Następnie należy ją zetrzeć razem z cebulą, zasolić (ok. garść soli) i odstawić na noc, aż puści wodę. Drugiego dnia dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie. Mieszamy, by nie przypalić warzyw. Następnie dodajemy ostrą paprykę, posiekane zioła (ja dodaję to, co akurat mam, tym razem użyłem bazylię, miętę – dodała ciekawej świeżości) i szczypiorek) oraz ocet, gotujemy następne 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat. Możemy użyć passaty, jednak w tym wypadku dodajemy jej nieco więcej. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy blendować całość na gadką masę. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Smacznego!

RADA: Ja używam octu smakowego, winnego lub jabłkowego. To dodatkowo wzmocni smak ketchupu!

2 myśli w temacie “Ketchup z cukinii

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑