Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem

Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo.

  • 400g. mąki przennej
  • ok. 10g. dorżdży instant
  • 250-300ml. letniej wody
  • płaska łyżka soli
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżka zielonego pieprzu w zalewie
  • mak/sezam do posypania
  • olej
  • łyżka musztardy

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże i roztarty kmin. Możemy użyć świeżych drożdży, które musimy wtedy (20g.) rozpuścić w odrobinie letniej wody z cukrem. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mamy taką możliwość – używamy do tego robota z funkcją wyrabiania ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy rozgnieciony zielony pieprz. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy, by wyrosło. Następnie formujemy gotowe bułki. Z podanych proporcji wyjdzie ich 6-8 sztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki. Możemy posypać je makiem, sezamem lub tym, na co akurat mamy ochotę. Nacinamy, by ładniej wyglądały. Pieczemy w 180-200 stopniach przez niecałe 30 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑