Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo.
- 400g. mąki przennej
- ok. 10g. dorżdży instant
- 250-300ml. letniej wody
- płaska łyżka soli
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżka zielonego pieprzu w zalewie
- mak/sezam do posypania
- olej
- łyżka musztardy
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże i roztarty kmin. Możemy użyć świeżych drożdży, które musimy wtedy (20g.) rozpuścić w odrobinie letniej wody z cukrem. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mamy taką możliwość – używamy do tego robota z funkcją wyrabiania ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy rozgnieciony zielony pieprz. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy, by wyrosło. Następnie formujemy gotowe bułki. Z podanych proporcji wyjdzie ich 6-8 sztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki. Możemy posypać je makiem, sezamem lub tym, na co akurat mamy ochotę. Nacinamy, by ładniej wyglądały. Pieczemy w 180-200 stopniach przez niecałe 30 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz