piątek, 23 września 2016

Tęczowy tort


Mój syn na czwarte urodziny zażyczył sobie kolorowy tort. Zrobiłam więc tęczowy tort biszkoptowy z masą maślaną, cukierkami m&m`s i wafelkami KitKat. Tort wyszedł bardzo kolorowy i bardzo słodki. Ale najważniejsze, że młody był zadowolony, a tort smakował.
Początkowo blaty chciałam upiec na jednorazowych tackach o średnicy 20 cm, jednak akurat takich nie udało mi się dostać i wyszły cienkie blaty o średnicy 25 cm.



forma: tortownica o średnicy 25 cm.

Składniki:
biszkopty:
  • 8 jajek
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1 ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • barwniki spożywcze w proszku: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy
krem:
  • zasmażka:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • ½ szklanki gorącego mleka
  • 1 paczka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
dodatkowo:
  • mocna herbata z cytryną
  • powidła
  • 300 g cukierków m&m`s
  • wafelki kit kat (najlepiej cienkie)
  • wstążka

Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt:
    • Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, tacki do pieczenia posmarować masłem.
    • Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
    • Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
    • Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
    • Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
    • Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Do każdej części dodać odpowiedni barwnik.
    • Ciasto wylać do formy, piec do momentu aż brzeg ciasta odejdzie od brzegów formy ok. 15 - 20 minut.
    • Blaty ostudzić
  2. Przygotować masę:
    • Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
    • Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Na koniec doprawić masę sokiem z cytryny.
  3. Na paterze ustawić fioletowy biszkopt, nasączyć go herbatą i posmarować powidłami a następnie cienką warstwą kremu.
  4. Na pierwszy blat położyć kolejne biszkopty: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony, każdy z nich nasączać herbatą i smarować cienką warstwą kremu.
  5. Wierzch i brzegi ciasta posmarować resztą masy.
  6. Dookoła tortu ułożyć wafelki. Jeśli je docinamy, układamy je odciętą końcówką od dołu. Tort związać wstążką.
  7. Tuż przed podaniem, wysypać wierzch tortu cukierkami m&m`s.





4 komentarze:

Print