widzet

piątek, 23 września 2016

Pesto z natki pietruszki


Pesto z natki pietruszki

Zielono nam! Uwielbiamy to przepyszne pesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :)

 

 

Do pesto polecamy pyszne

 indyjskie kotleciki z dyni :)

 

 

Pesto z natki pietruszki

Przepis na ok. 200g

Potrzebujemy:

  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Pesto z natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem na 10 minut.
  2. Umytą pietruszkę siekamy na drobniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem, oliwą, przyprawami oraz odsączonym słonecznikiem.
  3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku. 
  4. Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :)

Smacznego!

Maugo&Paszko

Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz