Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem
Składniki – 2 porcje:
Jajka – 2 sztuki
Szparagi zielone – 200g
Wędzony halibut – 100g
Grzanki z pieczywa
Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki
Olej szczypiorkowy – 2 łyżki
Rzodkiewki – 4 sztuki
Wykonanie:
Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej,
posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy tak, aby w woreczku zostało
jak najmniej powietrza. Następnie gotujemy w gorącej wodzie przez 4-5 minut, w
zależności od wielkości jajek.
W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy
zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie.
Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta i grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz