wtorek, 9 sierpnia 2016

Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami



Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami



Składniki – 2 porcje:

Makaron np. tagliatelle – 200g
Przegrzebki – minimum 8 sztuk
Krewetki – 14-16 sztuk
Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej
Czosnek – 2 ząbki
Wino białe wytrawne – 120 ml
Masło – 25 g
Sok z ½ cytryny
Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza

Wykonanie:

Krewetki obrać i usunąć z nich jelita (kilka można zostawić w pancerzu do dekoracji).  Przegrzebki delikatnie przepłukać i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony. Usmażone krewetki dodać do sosu.
Na osobnej patelni rozgrzać masło i usmażyć przegrzebki – po minucie z każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą. 

Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz