Orzechowiec z gruszkami

Jesień już zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora na orzechy i słodkie gruszki :)
 
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 120 g masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 gruszki

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy do tortownicy na wierzch ozdabiamy plastrami gruszek. Pieczemy w 180 C przez ok. 45 minut.

 
 

Komentarze