środa, 21 września 2016

Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką

Ostatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować.


Składniki na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 42g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:
  • 50g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych

Dodatkowo:
  • śliwki
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta

Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Śliwki myjemy i dzielimy na połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią ciasto i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 50 minut.

7 komentarzy :

  1. Bardzo lubię drożdżowce, pięknie wygląda - musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto jest bardzo pyszne:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon śliwkowy w pełni więc teraz ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A poza sezonem warto sięgnąć po zapas śliwek mrożonych lub z kompotu :)

      Usuń
  4. pycha! uwielbiam ciasta ze śliwkami, kokosowa kruszonka musi być obłędna :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...