Prosty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą.
Składniki
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
ok. 5 łyżek kakao
1. Śliwki płuczemy i usuwamy pestki, następnie bledujemy lub rozdrabniamy w malakserze.
2. Przekładamy do dużego garnka, dosypujemy cukier, kakao i smażymy około 2 godziny na niewielkim ogniu.
3. Od czasu do czasu mieszamy.
4. Kiedy powidła będą odpowiednio gęste przekładamy je do słoików.
5. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!
Ja robię czekośliwkę z dodatkiem orzechów laskowych. Które podpiekam w piekarniku bądź na patelni na tyle, aby łatwo zeszła z nich łupinka i siekam na drobno. Aromatycznie pięknie pachną i nadają wyrazistego smaku.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Elu dziękuję za inspirację. Wypróbuję następnym razem, teraz nie mam orzechów. Pozdrawiam 😊
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie