Aksamitna czekośliwka

Prosty i nieskomplikowany sposób na wykorzystanie śliwek. Jeżeli znudziły wam się zwykłe powidła polecam ten przepis, lekko kwaskowe z kakaową nutą.

sam_8895

Składniki

2,5 kg śliwek
1 kg cukru
ok. 5 łyżek kakao

sam_8907a

1. Śliwki płuczemy i usuwamy pestki, następnie bledujemy lub rozdrabniamy w malakserze.

2. Przekładamy do dużego garnka, dosypujemy cukier, kakao i smażymy około 2 godziny na niewielkim ogniu.

3. Od czasu do czasu mieszamy.

4. Kiedy powidła będą odpowiednio gęste przekładamy je do słoików.

5. Pasteryzujemy przez 15 minut.

sam_8913

Smacznego!

3 comments

  1. Ja robię czekośliwkę z dodatkiem orzechów laskowych. Które podpiekam w piekarniku bądź na patelni na tyle, aby łatwo zeszła z nich łupinka i siekam na drobno. Aromatycznie pięknie pachną i nadają wyrazistego smaku.

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz