Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej.
Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi
orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? .
Składniki na zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .
Ciasto właściwe:
2 szklanki mąki orkiszowej
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta
0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
masa makowa
orzechy solone ,dynia
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,podzielić
na trzy części .Każdy kawałek rozwałkować na podłużny
,cienki prostokąt .Na każdym rozsmarować masę makową .
Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa
przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz
i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem
do ponownego wyrośnięcia.Następnie smarujemy pozostawionym
białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ,następnie
obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania
piekarnika kolejne 15 minut .Wieniec po upieczeniu i ostygnięciu
lukrujemy i posypujemy orzechami i dynią.Smacznego.
Ojej..ojej..aż mi zapachniało 😛
Mniam jakie pyszności i ciebie 🙂
Jakież to musi być pyszne!
przydałby mi się taki na drugie śniadanie 🙂
To moje smaki. Masa makowa, orzechy… i to wszystko z lukrem… ummm, mniam 🙂
Miłego weekendu 🙂
Przepięknie Ci się udał ten wieniec! 🙂
W mojej rodzince miłość do tego typu wypieków przekazywana jest wręcz z pokolenia na pokolenie – szczerze uwielbiam 🙂 Pycha! Pozdrowionka!
Drożdżowemu zawsze mówię „tak”:)
Cudny jest 🙂
Pycha!!
bardzo lubię takie ciacha:)
wygląda przepysznie, zapachniało Świętami… :-)))
Mmm wyszedł Ci przepiękny :> Mi takie drożdżowe z makiem kojarzą się zawsze z jesienią albo zimą, ale to pewnie dlatego, że mama piecze wtedy makowce 😀
o nieee… takie pyszności tutaj prezentować ❤ mmmm.. cud, miód, malina ❤ i ten mak!
przepyszny! dawno z makiem nic nie jadłam
szkoda, że nie lubie maku 😦
Wielka,bo ciacho super.
Drożdżowe ciacho do mnie przemawia :). Apetyczny wieniec!
Uwielbiam wszystko co z makiem 🙂