Drożdżowy wieniec z makiem.

Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej.
Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi
orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? .

img_2323

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki orkiszowej
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta
0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:
masa makowa
orzechy solone ,dynia

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,podzielić
na trzy części .Każdy kawałek rozwałkować na podłużny
,cienki prostokąt .Na każdym rozsmarować masę makową .
Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa
przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz
i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem
do ponownego wyrośnięcia.Następnie smarujemy pozostawionym
białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ,następnie
obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania
piekarnika kolejne 15 minut .Wieniec po upieczeniu i ostygnięciu
lukrujemy i posypujemy orzechami i dynią.Smacznego.

img_2336-1

img_2326

18 uwag do wpisu “Drożdżowy wieniec z makiem.

  1. Mmm wyszedł Ci przepiękny :> Mi takie drożdżowe z makiem kojarzą się zawsze z jesienią albo zimą, ale to pewnie dlatego, że mama piecze wtedy makowce 😀

Dodaj komentarz