Mirabelki to małe, bardzo kwaśne śliwki z dużym potencjałem!
Świetnie nadają się na kompoty, dżemy, ciasta, nawet na ketchup. Wyśmienita wychodzi też nalewka z mirabelek o czym dzisiaj.
Zdaje mi się, że mirabelki czas świetności mają za sobą, teraz chyba nie są zbyt popularne, bo widzę wiele owoców nie zbieranych z drzewek, gnijących pod nimi.
Mi mirabelki kojarzą się z dzieciństwem, kiedy mama robiła super kwaśne z nich kompoty. Lubię je. Z reguły kupuję na targu od jednej starszej pani.
A co wy dobrego robicie z mirabelek?
PRZEPIS NA NALEWKĘ Z MIRABELEK
Składniki na nalewkę z mirabelek:
0,5 kg mirabelek
0,25l spirytusu
0,25l wody
0,5 kg cukru
1 goździk
Jak zrobić nalewkę z mirabelek:
Mirabelki pozbawiamy pestek, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zostawiamy je na 48 godzin, co jakiś czas wstrząsając słojem.
Do owoców wlewamy spirytus i wodę, mieszamy, zakręcamy, zostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy, przelewamy do butelki i zostawiamy jeszcze na 2 tygodnie.