KOFTA CURRY


Pyszne domowe curry to idealny sposób na obiad, gdy nie mamy czasu na przygotowanie bardziej czasochłonnych potraw. Jest bardzo aromatyczne i jak większość potraw CURRY gotowe w mniej niż 20 minut. Zwłaszcza wtedy,  gdy pod ręką mamy dobrej jakości gotową pastę curry (polecam Pataks ) i przetarte pomidory w słoiku. 
Zaczynamy od podsmażenia ryżu z dodatkiem oleju kokosowego lub masła, a następnie zalanie go wrzątkiem. W czasie, gdy ryż się gotuje przygotowujemy kofty z mielonej wołowiny. Uformowane kotleciki podsmażamy na dużym ogniu, zalewamy pokrojonymi pomidorami, dodajemy startą cebulkę, czosnek i imbir. Dolewamy mleczko kokosowe i chwilę gotujemy, aż sos lekko zagęści się i zredukuje. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry lub bazylii i opcjonalnie także z odłożonymi wcześniej świeżymi pomidorami.
Dzięki tym zabiegom danie nie tylko wybornie smakuje, ale i elegancko prezentuje się na talerzu.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
KOFTY
  • 250 g chudej mielonej wołowiny 
  • ¹⁄₂ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach
  • ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o drobnych oczkach
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
SOS CURRY
  • 2 świeże pomidory (bardzo dojrzałe) sparzone we wrzątku, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o małych oczkach
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności jak ostry sos chcemy otrzymać)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków kolendry
  • sól
DO PODANIA: ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub 15 g masła, 1 szklanka wrzątku
WYKONANIE
  • RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy olej kokosowy lub masło i podsmażamy na średnim ogniu często mieszając, przez około 2 minuty. Ostrożnie wlewamy 1 szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, zostawiamy ryż pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy ryż w garnku, aż lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem.
  • KOFTY: Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem. Czystymi rękami mieszamy i ugniatamy całość. Masę dzielimy na 6 równych wałeczków. Smażymy je z każdej strony, na dużym ogniu, na patelni z 1 łyżką oleju kokosowego lub oliwy. Przewracamy kiedy się przyrumienią.
  • SOS: W miseczce o wysokich ściankach mieszamy pastę curry z miodem, cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodajemy ²⁄₃ pokrojonych pomidorów i mleczko kokosowe (odkładamy 2 łyżki). Mieszamy i przelewamy na patelnię z koftami. Doprowadzamy do wrzenia, po czym doprawiamy do smaku solą i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zredukuje się i zagęści.
  • Gotowy sos posypujemy listkami kolendry, skrapiamy odłożonym mleczkiem kokosowym i przybieramy kleksami pokrojonych świeżych pomidorów. 
  • Podajemy z ryżem.

2 komentarze: