Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od Dagoma.
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 50 ml letniej wody
* 400 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki oleju
* 3/4 szklanki letniego mleka
* 1 jajko
* nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma
Wykonanie:
Zrobić zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką, wylać na to wyrośnięte ciasto i lekko spłaszczać na grubość około 1,5 cm(nie wyrabiać). Szklanką wykrawać koła, układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Ile świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuń7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Usuń