środa, 14 września 2016

Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy

Ciasto na pierogi, mimo, że składników w nim niewiele, to nie jest takie oczywiste, żeby było plastyczne, nie pękało podczas gotowania i było po prostu smaczne. Poniższy przepis na ciasto na pierogi jest najlepszym jakie w życiu jadłam, pewno dlatego też, że pochodzi od mojej Babci :-) Jest bardzo proste w wykonaniu, plastyczne, pierogi nie pękają w wodzie, nie jest twarde i po prostu rozpływa się w ustach!



Składniki:

2 szklanki mąki (u mnie wrocławskiej)
2 łyżeczki oleju
bardzo gorąca woda - 200 ml


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i wlewamy wodę. Następnie łyżką (aby się nie poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody. 
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski z tego przepisu, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze palcami docisnąć rant pieroga dla pewności, żeby nie popsuł się podczas gotowania i ozdabiam go falbankami.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. A ja ciasto na pierogi robię z mąki i maślanki. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! nigdy nie słyszałam o przepisie z maślanką. Czy mogłabym poprosić o przepis, czy jest on tajną recepturą? ;-)

      Usuń
  2. używam mąki basia przesiewam ją, dodaję 2 jajka i 1 żółtko olej oraz zarabiam ciasto gorącą wodą siekam nożem ,następnie wyrabiam ,u mnie najlepiej schodzą ruskie,nie mam urządzenia do robienia pierogów sama kleję i są pyszne i nigdy się nie rozgotowują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy artykuł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń