zapiekanka

 

Kochani, wiecie że lubię eksperymentować. Dzisiaj na „warsztat” wzięłam boczek, którego używam w kuchni często, ale nigdy jeszcze nie grał pierwszych skrzypiec w moich przepisach. Boczek chodził mi po głowie od dłuższego czasu i nadszedł moment, aby zagrał pierwszoplanową rolę.

Do trzech razy Sztuka



Boczek daje pole do popisu dla kreatywnych i zabieganych. Dowolność w komponowaniu składników, orgia kolorów, mistrzostwo smaków – 3 zapiekanki w 3 różnych stylach. A podstawą każdej jest wędzony i idealnie skrojony boczek.

Zapiekanka z wędzonym boczkiem i papryką to propozycja dla wszystkich, którzy szukają w kuchni pikanterii. Zapiekanka z wędzonym boczkiem i bobem, to syte i treściwe danie dla kuchennych hedonistów. Natomiast zapiekanka z boczkiem i serem to delikatne danie dla sympatycznych domatorów, którzy chętnie zjedzą kolację z dziećmi i sąsiadami.

 

 

 

 

PRZEPIS NA TRZY DOMOWE ZAPIEKANKI Z MAKARONEM I WĘDZONYM BOCZKIEM

 



Składniki na trzy domowe zapiekanki z makaronem i wędzonym boczkiem dla 6 osób:

300 g makaronu

180 g [2×90 g] Boczku Wędzonego Krojonego Kostka KAMINIARZ

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2,5 szklanki mleka

1/2 szt. papryki

1/2 szt. papryczki chili

1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1 szklanka bobu świeżego lub mrożonego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

100g sera żółtego

 

Jak zrobić trzy domowe zapiekanki z makaronem i wędzonym boczkiem:

Zacznij od zrobienia sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj przez minutę. Do mąki i masła wlewaj mleko, cały czas mieszając. Wszystko gotuj na niedużym ogniu (mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje). Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.

Sos beszamelowy podziel na 3 części – do jednej dodaj gałkę muszkatołową, do drugiej posiekane chili i słodką paprykę, do trzeciej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oregano, wymieszaj.

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku al dente.

Paprykę posiekaj w kostkę lub w paseczki.

Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. Odcedź i obierz ze skórek.

Małe naczynia żaroodporne posmaruj odrobiną masła.

Makaron wymieszaj z boczkiem wędzonym krojonym w kostkę „Kaminiarz”, podziel na 3 części.

Do jednej części makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z chilli i posiekaną paprykę, przełóż do foremki do zapiekania. Do drugiej części
makaronu dodaj sos beszamelowy z gałką muszkatołową i starty na tarce ser żółty, wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania.
Do trzeciej porcji makaronu z boczkiem dodaj sos beszamelowy z czosnkiem i oregano oraz bób. Wymieszaj i przełóż do foremki do zapiekania.

Piecz 30 min w 200 stopniach.

 

 

 

 

 

 

zapiekanka

 

 

 

 

 

 

 

zapiekanka

 

 

 

 

 

 

 

zapiekanka

 

 

 

 

 

Więcej kulinarnych inspiracji i moich przepisów, z udziałem boczku, znajdziecie na lubienaboczku.pl tworzonym przez markę KAMINIARZ, który jest partnerem tego wpisu.