sobota, 10 września 2016

Boczniaki

Uwielbiam grzyby. Nie mają one zbyt wiele cennych substancji, te z lasu ponadto oczyszczają naturę z toksyn, ale za to walory smakowe są obłędne. 
Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na boczniaki
Nie robię ich zbyt często, ponieważ danie to ma dużo kalorii z powodu smażonej panierki. 
Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :-)

Składniki:

250g boczniaków (można je z łatwością kupić w hipermarketach)
2 jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy delikatnie "nóżkę" boczniaka, aby cały grzyb był mniej więcej jednej grubości i płaski. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Każdego grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać je w takiej formie, a można z dodatkiem np. ketchupu.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię boczniaki w takiej wersji również :) robiłam też w kokosie - zupełnie inny wymiar smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię boczniaki w takiej wersji również :) robiłam też w kokosie - zupełnie inny wymiar smaku :)

    OdpowiedzUsuń