Kolejna odsłona komosy ryżowej. Ma delikatny, charakterystyczny posmak. Do tego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb.
porcja dla 5 osób
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
około 450 g zielonej fasolki szparagowej
1 cukinia
1 papryka zielona
pesto bazyliowe:
1 szklanka świeżej bazylii
1 łyżka natki pietruszki
30 g parmezanu
30 g płatków migdałowych
3 łyżki soku z limonki/cytryny
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
dekoracja:
pęczek natki pietruszki
100 g sera koziego sałatkowego
Przygotowanie:
- Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( Posolić wodę )
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę.
- Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec można włączyć funkcję grilla.
Pesto bazyliowe:
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli jest zbyt gęste, dodać więcej oliwy.
Dekoracja:
- Pietruszkę posiekać.
Komosę wymieszać z warzywami i pesto. Wyłożyć na duży półmisek. Posypać posiekaną natką pietruszki i pokruszonym kozim serem.
Smacznego!
Ale mega zielono i apetycznie 🙂 jeszcze nie miałam przyjemności próbować komosy ryżowej, muszę się w końcu skusić 🙂
PolubieniePolubienie
Cudownie lekka i z przepysznych składników! Cudo!
PolubieniePolubienie
Smacznie wygląda, dość sporo składników, dopiero potem zobaczyłem, że to na 5 osób 😉
PolubieniePolubienie
Tak. Według mnie lepiej jest zrobić większą porcję, aby zostało na drugi dzień. Doskonale się nada. 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie próbowałam komosy różowej. Sałatka wygląda rewelacyjnie wiec dodaje przepis do wypróbowania 😉
PolubieniePolubienie
Komosę bardzo lubię, szkoda że nie jest tak powszechnie dostępna jak kasza jaglana ;/
PolubieniePolubienie
Wygląda naprawdę smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
jeju jak apetycznie brzmi ❤ chyba sproboje jutro to zrobic!
PolubieniePolubienie
Wyglada apetycznie:)
PolubieniePolubienie
jak u Ciebie zdrowo! piękne miejsce…będę wpadać częściej 🙂
PolubieniePolubienie
Przyznam, że jeszcze nie miałam okazji jeść potrawy, w której skład wchodziłaby komosa ryżowa. Pora to zmienić, ta sałatka wygląda bardzo smakowicie. 🙂
PolubieniePolubienie
Jeszcze nigdy nie próbowałam komosy ryżowej. Ponoć ma pełnowartościowe białko. Muszę w moim eko sklepie się o nią podpytać. Przepis palce lizać:).
PolubieniePolubienie
super! przetestuję!
PolubieniePolubienie
Komosa to moje niedawne odkrycie. Na pewno wypróbuję przepis, a bloga dodaje do obserwowanych – piękne zdjęcia.
PolubieniePolubienie