Bardzo miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera.
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki masy kajmakowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 300 g jabłek słodkich miękkich (Delicates)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić.
Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka. Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :)