Naleśniki ze słodkim kremem jaglanym z dodatkiem białej czekolady. Przełamane owocowym smakiem kwaskowatych malin. Smaczne i sycące naleśniki, świetne na pożywne śniadanie.
NALEŚNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
KREM Z KASZY JAGLANEJ:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g czekolady białej
- ok 200 g świeżych malin
Przygotować naleśniki ucierając jajka z solą do białości. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.
Wodę na kaszę zagotować. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i tuż przed wrzuceniem do garnka przelać na sicie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Wlać mleko, wsypać cukier waniliowy i zmiksować na gładki krem. Czekoladę połamać na kostki i dodać do jeszcze ciepłej kaszy. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Rozsmarować krem na naleśniku i na połowie ułożyć maliny. Złożyć na cztery. Smacznego :)
Nie ma jak słodkie śniadanko :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba