Naleśniki z czekoladową kaszą jaglaną i malinami

Naleśniki ze słodkim kremem jaglanym z dodatkiem białej czekolady. Przełamane owocowym smakiem kwaskowatych malin. Smaczne i sycące naleśniki, świetne na pożywne śniadanie.

to

NALEŚNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
KREM Z KASZY JAGLANEJ:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady białej
  • ok 200 g świeżych malin

Przygotować naleśniki ucierając jajka z solą do białości. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.

Wodę na kaszę zagotować. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i tuż przed wrzuceniem do garnka przelać na sicie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki. Gotować na bardzo małym ogniu około 15 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Wlać mleko, wsypać cukier waniliowy i zmiksować na gładki krem. Czekoladę połamać na kostki i dodać do jeszcze ciepłej kaszy. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Rozsmarować krem na naleśniku i na połowie ułożyć maliny. Złożyć na cztery. Smacznego :)

to2

to3

Jedna uwaga do wpisu “Naleśniki z czekoladową kaszą jaglaną i malinami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.