Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z śliwkami

Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają na dno. Polecam 🙂

Ciasto jogurtowe z śliwkamiCiasto jogurtowe z śliwkami

Ciasto jogurtowe z śliwkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -500 g mąki pszennej tortowej
  • -2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • -160 ml oleju słonecznikowego
  • -szklanka cukru
  • -1 duże jajko
  • -sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
  • -600 g jogurtu greckiego
  • -600 - 700 g dowolnych owoców, u mnie śliwki przekrojone na pół

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać i odłożyć.

W dużej misce mieszamy olej, cukier, jajko oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jogurt i mieszamy.

Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.

Prostokątną blachę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w akcji Śliwka robaczywka

"Śliwka

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    filizanka-smakow
    8 września 2014 at 15:35

    najlepsze ciasto pod słońcem !!!

    zapraszam: http://www.filizanka-smakow.blogspot.com

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 22:20

      Zgadzam się, ciasto jest najlepsze 🙂
      Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂

  • Reply
    Marzena
    8 września 2014 at 20:22

    Bardzo lubię takie ciasta. Szybko się je robi i są pyszne 🙂

    • Reply
      Marta
      8 września 2014 at 22:26

      Ja również 🙂 Ciasto zrobione bardzo szybko i w takim samym tempie znikło 🙂

  • Reply
    gin
    10 września 2014 at 01:08

    Mmm, wygląda na cudownie mięciutkie 🙂

    • Reply
      Marta
      15 września 2014 at 23:23

      Jest bardzo mięciutkie i puszyste 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.