Składniki na pulpety:
500 g mielonego mięsa z szynki
100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego
2 jajka
1 czubata łyżka kaszy manny
Składniki na sos:
1 średniej wielości cukinia
1 papryka
1 l przecieru pomidorowego
1 cebula
2 łyżki słodkiej śmietany
Wykonanie:
- SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
- Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła.
- Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy.
- PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając między czasie kaszę mannę. Mięso doprawiamy ulubiona przyprawą: np. do mielonego, delicat lub jak w moim przypadku moją autorską mieszanką przypraw. Z mięsa lepimy kule:-) oczywiście takiej wielkości jak lubicie.
- Do gotującego się sosu wkładamy mięsne kulki i gotujemy jakieś 15 min. Obiadek mamy gotowy.
- Ps. Dodatkowo do sosu można dorzucić drobnego makaronu, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuń