Zapraszam Was dzisiaj na sałatkę z grillowanym kurczakiem, szpinakiem, malinami i migdałami – zdrową, lekką, dietetyczną.
Pierś kurczaka zamarynowana i grillowana bez tłuszczu, świeże listki szpinaku, dojrzałe maliny, płatki migdałowe i sos sałatkowy to naprawdę pyszne danie.
Sałatka z grillowanym kurczakiem sprawdzi się jako pomysł na obiad lub lunch.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM
Składniki na sałatkę z grillowanym kurczakiem:
100g listków świeżego szpinaku
1 pierś kurczaka
sól morska
pieprz cytrynowy
oregano
suszony czosnek
maliny
płatki migdałowe
sos sałatkowy klasyczny – tutaj przepis
Jak zrobić sałatkę z grillowanym kurczakiem:
Pierś kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry. Każdy plaster nacieramy solą, pieprzem, oregano i suszonym czosnkiem. Zostawiamy na 15 min do zamarynowania, grillujemy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy na 5 min by mięso odpoczęło.
W tym czasie szpinak płuczemy 3 razy, zmieniając wodę, suszymy w wirówce do sałaty, przekładamy na tarze.
Kurczaka kroimy w paski i układamy na sałatce.
Polewamy sosem, posypujemy malinami i migdałowymi płatkami.
Podajemy od razu.
Partnerem tej publikacji jest Maxwell&Williams Polska.
Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji DIAMONDS