sobota, 3 września 2016

Roladki z kurczaka

Roladki kurczęce
ViolaPassion
Pomysł na Mazurski obiadek.
W Polsce bardzo często bywał na "niedzielny obiad"
Niestety w UK zakup skórek kurczęcych  jest nie możliwy. :-(
Nad czym ubolewam.
Moja mamusia przywiozła spory zapas z Polski, teraz mogę poszaleć, dodać coś od siebie ,i pokazać wam jedno z dań regionalnych tam skąd pochodzę.
W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki?

Składniki:
8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych)
1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze
1/2 szczypiorku pokrojonego drobno.
sól, pieprz do smaku
trochę tymianku i majeranku
2 jajka
słodka papryka
1/2 średniej cebuli starkowanej
3 ząbki czosnku
kilka łyżek  tartego zóltego sera
wedle uznania boczek - ale nie koniecznie
1 bułka czerstwa namoczona w mleku
olej dowolny ja użyłam musztardowy bo taki miałam pod ręką

Sposób:
Skórki myjemy oczyszczam z błonek ale nie tłuszczu
Płuczemy dużą ilością wody.
Mięso przygotowujemy jak na mielone z dodatkiem szczypiorku i sera .
Mięso , odsączoną bułkę ,wyciśnięty czosnek, dwa jajka, majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser.

Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę.
W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna.
Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką.
Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania