piątek, 2 września 2016

Domowe suszone pomidory


Dawno nic nie pisałam, wakacje, dzieci w domu i jakoś zeszło. Już prawie koniec sezonu na pomidory, ale też pomidory teraz są chyba najlepsze. Proponuję zrobić domowe suszone pomidory.
Zrobienie suszonych domowych pomidorów nie jest trudne ani skomplikowane. Można ususzyć pomidorki koktajlowe jak poniżej, albo zwykłe duże pomidory (muszą być mięsiste najlepsze są podłużne, niezbyt duże). Jeśli decydujemy się na zrobienie dużych pomidorków, najpierw trzeba je przekroić wzdłuż i usunąć pestki.

Składniki:
  • pomidory
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
  1. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć ściśle na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pomidory skropić octem winnym i oprószyć solą i pieprzem.
  3. Pomidory wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90oC i suszyć przez kilka godzin z włączonym termoobiegiem (ok.4 - 5 godzin). Moje pomidorki na koniec suszenia były lekko wilgotne.
  4. Do słoika włożyć świeże zioła i wysuszone pomidorki i zalać gorącym olejem a następnie od razu zakręcić słoik.



11 komentarzy:

  1. Super wpis, bardzo lubię takie domowe produkty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam suszone pomidory, ale ich cena powala ;/ Kilka temu znalazłam przepis na suszone i od tamtej pory zawsze robię niewielki zapas na zimę. Też używam oleju, bo jest bardziej neutralny, a oliwa nadaje pomidorom gorzkawy posmak. Sam przepis wydaje się prosty, ale trzeba dojść do wprawy z suszeniem, żeby nie wyszły zbyt spieczone lub za wilgotne. Z pewnością warto próbować, bo takie pomidorki to rewelacyjna przekąska we włoskim stylu, poza tym pięknie prezentują się w słoiczku : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe suszone pomidory są najlepsze! Warto próbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tego przepisu szukałam, dzięki ;-)

    -------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widać to troszkę jest przy tym pracy, ale chyba warto;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No ale efekt jest naprawdę świetny wg mnie, więc warto poświęcić wolną chwilkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też używam oleju, bo jest bardziej neutralny, a oliwa nadaje pomidorom gorzkawy posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super tutaj bede odwiedzał częsciej !

    OdpowiedzUsuń
  9. Для женщин кожаные сумки распродажа сумок – это образец крутости и стиля. При их производстве используется итальянская кожа и расходники, что создает изделиям долговечность. Материал удивляет многообразием выбора: помимо глянцевых и матовых представлены тканевые модели, с тиснением под рептилию или перфорированным рисунком. Надежная фурнитура делает изделия красивыми. За современное видение стиля ручается бригада крутых работников, которая следит за современными трендами.

    OdpowiedzUsuń

Print