Mój ulubiony przepis na steki z tuńczyka to tuńczyk z grilla albo tuńczyk pieczony w minimalistycznej odsłonie, z odrobiną masła, solą morską, pieprzem czarnym i cytryną, czasami dodatkowo z niewielką ilością domowej przyprawy prowansalskiej (zobacz przepis).
Taki stek z tuńczyka jest bardzo prosty do przygotowania a smakuje wybornie. Podajcie koniecznie w towarzystwie dużej ilości, smacznej sałaty.
PRZEPIS NA STEKI Z TUŃCZYKA
Składniki na steki z tuńczyka:
kilka steków z tuńczyka (plastry o grubości ok 2 cm)
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
masło
cytryna
zioła prowansalskiej – przepis
Jak zrobić Steki z tuńczyka:
Steki z tuńczyka myjemy delikatnie pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Oprószamy solą i pieprzem, można również ziołami z obu stron i układamy na kawałku folii aluminiowej.
Obkładamy wiórkami masła i plastrem cytryny.
Steki z tuńczyka owijamy folią i grillujemy 10 min (w połowie czasu przekręcamy na drugą stronę).
Może Cię zainteresować: