poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zapiekany bakłażan

Składniki
(na 1 porcję – 8 krążków)

- pół bakłażana (ok. 111 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- cebula (ok. 70 g),
- pół puszki pomidorów (ok. 200 g),
- pół kulki mozarelli light (ok. 63 g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, sos sojowy, oregano.


Sposób przygotowania

1. Kroimy bakłażana w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 min.
2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy ok. 10 min (do zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym.
4. Mozarellę kroimy na drobno.
5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia.
6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano.
7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.





Zapiekany z pomidorami bakłażan jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z pomidorów) który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 449 g
Energia: 218,3 kcal
Białko: 15,8 g
Tłuszcze: 11.0 g
Węglowodany: 20,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,0 g




Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.