ViolaPassion |
Nie tylko papryka ,cukinia czy pieczarka nadaje się do faszerowania i jest ciekawa
Nasze ziemniaki również możemy ożywić
Składniki:
8 dużych ziemniaków
0.5 kg wołowiny
1/2 natki pietruszki posiekanej drobno
1/2 koperku posiekanego drobno
1/2 startej cebuli
4 ząbki czosnku
kilka plastrów Proscuitto
kilka garstek żółtego sera
zioła suche: bazylia ,tymianek cząber, rozmaryn , oregano
2 jajka
1 czerstwa bułka namoczona w mleku i wyciśnięta
sól do smaku
Sposób:
Ziemniaki myjemy NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 C 45 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ziemniaki na 20 minut.
Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku.
Następnie ściągamy folię z ziemniaków i studzimy.
Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury
Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto.
Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową.
Zapiekamy 35 minut w 200C.
Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut.
Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend-u
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania