czwartek, 25 sierpnia 2016

Konfitura z Jarzębiny,moreli i gruszki

Konfitura z jarzębiny
ViolaPassion

Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów, ale również na słodko wtedy pamiętajmy o większej ilości cukru.
Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce
Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie podejdzie.
Myślałam że z jarzębiny to ja mogę zrobić tylko KORALE hehehe ;-)

Dwa dni temu wybrałam się z  rodziną na grzyby.
Nie widziałam nawet trujących.
To jeszcze nie czas, nie  w UK.
Ale spotkałam piękne drzewo jarzębiny.
Pomyślałam że chyba trzeba w końcu się przełamać.
I oto mój pierwszy słoik tej konfitury.




Składniki : 2 słoiki
1.5 szklanki jarzębiny
1.5 szklanki wody
2 szklanki cukru
1.5 szklanki suszonych moreli
2 gruszki dojrzałe

Ważna informacja owoc jarzębiny musimy zamrozić na dwa dni.
Dzięki tej metodzie pozbędziemy się goryczy

Sposób:
Oddzielamy owoce jarzębiny i myjemy.
Zalewamy taką samą ilością wody i gotujemy 30 min.
Odcedzamy i płuczemy .
Zalewamy znów wodą, i zasypujemy cukrem (1 szklanką)
Gruszki obieramy, kroimy zasypujemy cukrem (1 szklanka)
Morele namaczamy w ciepłej wodzie najlepiej kilka godzin

Jarzębinę Gotujemy kolejne 45 minut, na wolnym ogniu, często mieszając
Po upływie 20 minut ,dodajemy gruszki ,morele
Jeśli zajdzie taka potrzeba trochę musimy z blendować, dodać wody
Słoik-i  wekujemy ,tradycyjnym sposobem.
Który znajdziesz w moim przepisie odnośnie "ryby w zalewie octowej"
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania