25 sierpnia 2016

Wieprzowina w sosie

Na 4 porcje:
   500 g szynki wieprzowej
   2 łyżki mąki pszennej
   2 szalotki
   2 listki laurowe
   3 ziarna ziela angielskiego
   5 szt suszonych grzybów
   1 gałązka rozmarynu
   sól ziołowa
   pieprz czarny
   ognista mieszanka przypraw
   zioła dalmatyńskie
   olej do smażenia (rzepakowy)

Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy i siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na około 1 cm plastry. Przygotowane plastry oprószamy solą, pieprzem, przyprawami i dokładnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron (w wysokim rondlu).
Do obsmażonego mięsa dodajemy obrane i posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy.
Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką.

Wieprzowina w sosie

 SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...