Ciasto, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowałam je na krakersach. Sprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Sól jest praktycznie niewyczuwalna, a krakersy są znacznie lżejsze od zwykłych herbatników. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :)
- 1 1/2 opakowania krakersów
- świeże jeżyny
KREM JEŻYNOWY:
- 500 g jeżyn
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
KREM KOKOSOWY:
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch.
Krem jeżynowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w wystudzone jeżyny.
Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce. Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty. Przestudzoną czekoladę wlewać porcjami do kremu i połączyć. Wsypać uprażone wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie formy (21 x 25) ułożyć pierwszą warstwę krakersów i wyłożyć 1/3 gęstego kremu kokosowego. Przykryć warstwą krakersów i wyłożyć połowę kremu z jeżyn i tak do wyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :)
Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną.
Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy.
Ciasto wygląda obłędnie.
Muszę koniecznie spróbować!
PolubieniePolubione przez 1 osoba