Bardzo dobre ciasto, dosłownie jak puszek. Nic suche, szybko się je robi. Polecam mocno 🙂 Użyłam tu „Dalkowski Advocaat Starotoruński” 16 % alkoholu, ponieważ jest bardziej gęsty jak zwykły ajerkoniak, smak ten sam . Tylko bardziej mocny smak alkoholowy.

ciasto z ajerkoniakiem

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder,cukier waniliowy. Dokładnie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijać.

Podczas ubijania powoli wlewać olej, a potem advocat.

Mąkę tortową i  ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do ciasta, ale mieszać ciągle mikserem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na górę rozłożyć maliny.

szybkie cisto

Blaszka o wymiarach 38 x 24 cm.Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180, góra i dół. Piec 40-45 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić i wyrosnąć. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak będzie suchy po wyjęciu z ciasta to znaczy, że jest gotowe.

puszyste ciasto z owocami

Zostawić w blaszce do ostudzenia. Zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody i wylać na górę ciasta. Pokroić na małe kwadratowe kawałki i podawać. Jest super.