SMERFNE CIASTO

SMERFNE CIASTO


Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej. Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą.

NIEBIESKIE CIASTO


SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)

Biszkopt
3 jajka
0,5  szklanki cukru
o,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Masa I
250 ml śmietany 36 %
2 galaretki niebieskie
szklanka gorącej wody

Masa II
250 ml śmietany 36%
½.szklanki.wody
300 g niebieskich landrynek (Ice)
łyżka żelatyny
2-3 łyżki cukru
Ponadto
parę kanek białej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.

Masa I
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki.

Masa II
Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą, zdjąć  z ognia dodać cukier oraz żelatynę, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły, odstawić  do przestygnięcia.  Gdy “galaretka landrynkowa" zacznie tężeć , śmietanę ubić  na sztywno pod koniec powoli wlewać  galaretkę i miksować  aż  śmietana z galaretką się połączą.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć  startą czekoladą.

Smacznego
NIEBIESKIE CIASTO

SMERFNE CIASTO

NIEBIESKIE CIASTO

SMERFNE CIASTO

17 komentarzy:

  1. Takie ciasto zrobiłoby furrorę na urodzinach :D wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, idealne na urodziny, dziękuje za miłe słowa.

      Usuń
  2. pięknie wygląda, ale sporo tych landrynek... czy cukier jeszcze jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Landrynek jest sporo, ale to po to żeby nadać ciastu odpowiedni smak (charakterystyczny dla landrynek lodowych) oraz barwę. Cukier oczywiście można pominąć, lub gdy masa jest już ubita spróbować czy "słodkości" masy nam odpowiada i ewentualnie go dodać, ale wtedy zwykły cukier należy podmienić na cukier puder, który bardzo ładnie połączy się z gotową masą.

      Usuń
  3. Piękne ciacho :) Pomysłowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto, pięknie wygląda !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdy byłam mała z mama często chodziłam do cukierni po lody smerfowe. Pani przepis przypomniał mi dzieciństwo :) Ciasto ma śliczny kolor, jak każdy smerfik :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pamiętam smak smerfnych lodów. Dziękuje za miłe słowa

      Usuń
  6. A można zastąpić te landrynki miętusami? Ciasto super ale za bardzo nie lubie cukierków ice.

    OdpowiedzUsuń
  7. A można zastąpić te landrynki miętusami? Ciasto super ale za bardzo nie lubie cukierków ice.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można zastąpić innymi landrynkami, w przypadku miętusów polecam ciasto miętusek - http://rarossa.blogspot.com/2016/07/ciasto-mietusek.html

      Usuń
  8. genialnie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada super ! Moj syn ma niedługo 6 urodziny i tak sie zastanawiam czy te masy mozna byłoby użyć do tortu? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, z całą pewnością sprawdzi się to ciasto jako tort, masy są na bazie bitej śmietany, która idealnie pasuje do tortu

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com