Granola

Granola to nic innego jak połączenie ziaren z suszonymi owocami, rodzynkami, orzechami, często z dodatkiem miodu lub innego syropu słodzącego, jak np. syrop z agawy czy klonowy.

Nie ma chyba zdrowszego śniadania, niż miseczka granoli z jogurtem lub zimnym mlekiem. A skoro śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien nam dostarczyć energii na cały dzień, zadbajmy o to aby było nie tylko pożywne, ale również zdrowe.

14081239_1239965836036120_669877150_n

Składniki:

100g płatków owsianych
100g płatków pszennych
100g płatków żytnich
100g płatków jęczmiennych
50g rodzynek
100g orzechów (mieszanka włoskich, laskowych, nerkowca)
50g suszonego banana
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Płatki mieszamy pozostały składnikami i wysypujemy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy przez około 20 minut – aż całość lekko zbrązowieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną granolą łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Dodaj komentarz