WSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM
SKŁADNIKI:
6 ćwiartek albo
1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze jest pod ręką)
2 pory
2 pietruszki korzeń
3 marchewki
2 cebule
1 seler
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
natka pietruszki
koperek świeży wedle życzenia
Sól,pieprz do smaku
W razie konieczności kostka rosołowa
SPOSÓB:
Drób myjemy i oczyszczamy z błonek ,piór
Potrzebujemy większego garnka.
Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny.
Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet po trójna ilością co ma nasze mięso niby najlepiej jest zalać jednokrotnością ale ja nie wykarmiłabym swojej rodziny.
A podczas gotowania tej wody ubędzie,nie popełniajmy standardowego błędu dolewania wody podczas gotowania bo to błąd Rosół już nic nie będzie miał wspólnego z rosolem
Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski
(6-8-części wzdłuż)
cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna
Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim liściu laurowym
Garnek nasz musi pyrgać a nie bulgotać jak wściekły w tym tkwi smak niemal że każdej potrawy im dłużej gotujemy im dluzej marynujemy tym są lepsze .
Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania