piątek, 27 maja 2016

PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym

SKŁADNIKI:
2 piersi kaczki ze skórą
szczypta pieprzu i soli
smalec z gęsi (moze byc zwykly olej)
konfitura śliwkowa
sok ze świeżej jednej pomarańczy

SPOSÓB;
Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem
Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je
skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą

Piersi posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu
piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. 
Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi
piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni)
następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty
usmażone piersi ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły
następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry
Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i  kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu.
WYKŁADAJAC NA TALERZ DAJCIE PONIEŚĆ SIE FANTAZJI

Dodatkiem do tego dania były pieczone ziemniaki ,karmelizowana kukurydza,i roladki z fasolki szparagowej z boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania