wtorek, 31 maja 2016

COMBER Z SARNY -dziczyzna





Comber z sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym

Składniki:
1 kg combra z sarny
2 torebki  kaszy gryczanej
Paczka mix orzechów 
1 garść  rodzynek
2 łyżki  masła
2 łyżki śmietany na 18% gęstej
Garść  żurawiny
Paczka suszonych Polskich grzybów
Jeden burak duży  (obrany ,ugotowany)
1 łyżka chrzanu
Garść  malin mogą  być  mrożone
Przyprawa do dziczyzny albo rozmaryn ,owoc jałowca,morska sól ,pieprz ziarnisty rozcieramy w Moździerzu
100 ml oliwy
1 łyżka vinegar
Sól,pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru


Sposób :
Namaczamy grzyby w garnuszku i gotujemy  około  20 minut
Odcedzamy i pozostawiamy oddzielnie
(Woda nam się przyda)

Sos:
Gotujemy buraka i go blendujemy
Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar
Redukujemy w rondelku aż  połączą  się wszystkie smaki  preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę  pieprzu i soli

*Kaszę  gotujemy ,odcedzamy i wrzucamy  na patelnię,wcześniej  rozpuszczamy  masło dodajemy śmietanę  ,sól i kilka łyżek  wody po naszych grzybach 
prażymy naszą  Kaszę mieszając do czasu aż  wszystkie płyny  znikną  z patelni.
*orzechy prażymy na oddzielnej patelni dodając  malutką  łyżkę  oleju ,szczyptę soli ,rodzinki i żurawinę  prażymy około 6-7min.
Aż  orzechy zbrązowieją.

*comber
Przyprawiamy naszą mieszanką z Moździerza albo przyprawą do dziczyzny z obu stron.
smażymy Okło 6-7 minut często przewracając 

Podgrzewamy na patelni raz jeszcze kaszę gryczana podlewając kilkoma łyżkami bulionu z grzybów

Mięso powinno być różowe w środku, sobie zawsze taki robię ,niestety moja rodzina lubi bardziej wysmażone potrawy i to zdjęcie 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania