niedziela, 24 lipca 2016

Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie


Dziczyzna
ViolaPassion


Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to  połączyć razem .


Składniki;  (2osoby)

2 Filety z Sarny
300 g kurek
Czerwone wino 0.5 l
5 ziarenek owoców jałowca
3 gałązki roznarynu
3 łyżki gęsiego smalcu
1 łyżka masła
W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca

Sposób:
Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie.

Minium 1 godzine.
*Grzyby myjemy i gotujemy w rondelku na małym ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody.
Gotujemy do czasu  aż będą miękkie.
Odcedzamy i blendujemy.
Następnie  przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku.

Sarnine wyciągamy i płuczemy
Następnie oprószyć musimy naszą mieszanką z moździerza
Rozgrzewamy patelnie ze smalcem gęsim
I Smażymy filety około 6 min. Z obu stron.
Następnie podlewamy winem i kąpiemy naszą dziczyzne do czasu aż wino wyparuje.
Wyciągamy filety i kładziemy na deskę musi odpocząć  5 minut.
W między czasie wracamy do puree .

Smacznego










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania