leśny mech w formie tortu

3162

składniki na ciasto:
300 g mąki krupczatki
230 g cukru
3 jajka
250 ml oleju
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy i w miarę mocno odciskamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a najlepiej pozostawiamy do następnego dnia. Następnie równo ścinamy górę ciasta i kruszymy. Ciasto przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
500 g  serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
dodatkowo:
maliny i borówki do dekoracji

wykonanie:
Serek rozmiksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę dodajemy do serka miksujemy do połączenia się. Krem dzielimy na dwie części.

wykonanie ciasta:
Jeden z blatów umieszczamy na paterze, wykładamy równomiernie na niego 1/2 cz. kremu, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy wraz z bokami pozostałym kremem. Całość obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy np. malinami i borówkami.

tort_lesny_mech1

tort_lesny_mech

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here